A Microsoft Office (Excel, Word) forum. OfficeFrustration

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » OfficeFrustration forum » Microsoft Office » General Discussions
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read  

Microsoft Office Document Scanning stopped working



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old December 9th, 2005, 06:02 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

I have a Microtek ScanMaker 6800 that used to work properly with Microsoft
Document scanning. I had to do a system restore and now everytime I go to use
the software, I get an error dialog that says:

The scan failed because of a scanner hardware error. Feeder may be jammed.
Please correct the error and scan again.

I don't have a sheet feeder so the error is incorrect. I get the same result
regardless if I use the WIA driver or the Microtek driver. I am running MS
Office Professional SP2. I have tried the following to resolve the issue but
it still hasn't been resolved:

1. Remove the Microtek drivers under safe mode and reinstalled them.
2. Remove MS Office and reinstalled it.
3. Disabling WIA service to stop it from creating a driver for the scanner.
4. Upgraded to newer versions of Microtek drivers
5. Switched USB ports on the scanner
6. Swithed from USB to Firewire for the scanner interface

I have searched the support.microsoft.com newsgroups and haven't found
anything that closely matches this error. Previous newsgroup searches
indicated that the error is caused by a bug in office where it selects the
wrong driver (WIA) because both the Microtek and WIA driver are named the
same.

Does anybody know how to resolve this or is a patch available from
Microsoft. Its a feature I use all the time in Office.

Any help greatly appreciated.

Thanks
Jacques Giraud
Ads
  #2  
Old December 9th, 2005, 06:45 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

Jacques Giraud wrote:
I have a Microtek ScanMaker 6800 that used to work properly with Microsoft
Document scanning. I had to do a system restore and now everytime I go to use
the software, I get an error dialog that says:

The scan failed because of a scanner hardware error. Feeder may be jammed.
Please correct the error and scan again.

I don't have a sheet feeder so the error is incorrect. I get the same result

[...]

Is there a scanner setup toolkit installed in Windows? It may have
options for manually setting optional hardware accessories. If the sheet
feeder is marked as "installed", the scanner driver will probably probe
that, and give an error when it gets no response.

If the accessory list is not maintained within Windows, the list must be
transferred from the scanner. Either the feeder is automatically sensed
by the scanner or feeder presence is selected by a front panel function.
Search for reset options on the scanner.
  #3  
Old December 9th, 2005, 08:56 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

There is no option in Office Document Scanning to set hardware options
related to the scanner. If the scanner has a sheet feeder, it is detected and
you can choose to use it or not. This scanner never had a sheet feeder and
the option is not available to be checked.

"Keme" wrote:

Jacques Giraud wrote:
I have a Microtek ScanMaker 6800 that used to work properly with Microsoft
Document scanning. I had to do a system restore and now everytime I go to use
the software, I get an error dialog that says:

The scan failed because of a scanner hardware error. Feeder may be jammed.
Please correct the error and scan again.

I don't have a sheet feeder so the error is incorrect. I get the same result

[...]

Is there a scanner setup toolkit installed in Windows? It may have
options for manually setting optional hardware accessories. If the sheet
feeder is marked as "installed", the scanner driver will probably probe
that, and give an error when it gets no response.

If the accessory list is not maintained within Windows, the list must be
transferred from the scanner. Either the feeder is automatically sensed
by the scanner or feeder presence is selected by a front panel function.
Search for reset options on the scanner.

  #4  
Old December 10th, 2005, 12:07 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

Hi Jacques,

There are a couple of things you may want to try.

1. Check to see that if your Scanner device requires a function to enable its front panel buttons (if any) that that utility/app is
running to be sure the scanner is 'seen.

2. Check in an app such as http://irfanview.com that you can acquire the scanner source and do a test scan successfully.

3. In MS Office Document scanning try to create a new 'preset' and see if the scanner is available to it with the driver you're
using. It is possible that pieces of both scanner driver files are still being accessed. Have you tried using a TWAIN driver?

FWIW, using a system restore point can do some odd things to Office.
What version/build of Word (from Help=About...) are you using?

========
"Jacques Giraud" wrote in message
...
There is no option in Office Document Scanning to set hardware options
related to the scanner. If the scanner has a sheet feeder, it is detected and
you can choose to use it or not. This scanner never had a sheet feeder and
the option is not available to be checked.
--
Bob Buckland ?:-)
MS Office System Products MVP

*Courtesy is not expensive and can pay big dividends*


  #5  
Old December 10th, 2005, 01:32 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

Hi Bob,

Thanks for your suggestions.

1. The scanner works perfectly in every other application except MS Document
scanning. There is even a WIA driver for the scanner that also works
properly. I have tested it with Photoshop, Adobe Acrobat and several other
graphics applications.

2. The application (ScannerFinder) is working fine and when I press a button
I can configure what its supposed to do and it does it.

3. The version of Word that I am using is 11.6568.6568 SP2.

"Bob Buckland ?:-)" wrote:

Hi Jacques,

There are a couple of things you may want to try.

1. Check to see that if your Scanner device requires a function to enable its front panel buttons (if any) that that utility/app is
running to be sure the scanner is 'seen.

2. Check in an app such as http://irfanview.com that you can acquire the scanner source and do a test scan successfully.

3. In MS Office Document scanning try to create a new 'preset' and see if the scanner is available to it with the driver you're
using. It is possible that pieces of both scanner driver files are still being accessed. Have you tried using a TWAIN driver?

FWIW, using a system restore point can do some odd things to Office.
What version/build of Word (from Help=About...) are you using?

========
"Jacques Giraud" wrote in message
...
There is no option in Office Document Scanning to set hardware options
related to the scanner. If the scanner has a sheet feeder, it is detected and
you can choose to use it or not. This scanner never had a sheet feeder and
the option is not available to be checked.
--
Bob Buckland ?:-)
MS Office System Products MVP

*Courtesy is not expensive and can pay big dividends*



  #6  
Old December 10th, 2005, 01:32 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

Hi Bob,

Thanks for your suggestions.

1. The scanner works perfectly in every other application except MS Document
scanning. There is even a WIA driver for the scanner that also works
properly. I have tested it with Photoshop, Adobe Acrobat and several other
graphics applications.

2. The application (ScannerFinder) is working fine and when I press a button
I can configure what its supposed to do and it does it.

3. The version of Word that I am using is 11.6568.6568 SP2.

"Bob Buckland ?:-)" wrote:

Hi Jacques,

There are a couple of things you may want to try.

1. Check to see that if your Scanner device requires a function to enable its front panel buttons (if any) that that utility/app is
running to be sure the scanner is 'seen.

2. Check in an app such as http://irfanview.com that you can acquire the scanner source and do a test scan successfully.

3. In MS Office Document scanning try to create a new 'preset' and see if the scanner is available to it with the driver you're
using. It is possible that pieces of both scanner driver files are still being accessed. Have you tried using a TWAIN driver?

FWIW, using a system restore point can do some odd things to Office.
What version/build of Word (from Help=About...) are you using?

========
"Jacques Giraud" wrote in message
...
There is no option in Office Document Scanning to set hardware options
related to the scanner. If the scanner has a sheet feeder, it is detected and
you can choose to use it or not. This scanner never had a sheet feeder and
the option is not available to be checked.
--
Bob Buckland ?:-)
MS Office System Products MVP

*Courtesy is not expensive and can pay big dividends*



  #7  
Old December 10th, 2005, 03:58 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

Hi Jacques,

Did you try using the TWAIN driver and setting up a new preset
or modifying an existing one in MS Office Document Scanning?

========
"Jacques Giraud" wrote in message
...
Hi Bob,

Thanks for your suggestions.

1. The scanner works perfectly in every other application except MS Document
scanning. There is even a WIA driver for the scanner that also works
properly. I have tested it with Photoshop, Adobe Acrobat and several other
graphics applications.

2. The application (ScannerFinder) is working fine and when I press a button
I can configure what its supposed to do and it does it.

3. The version of Word that I am using is 11.6568.6568 SP2.
--
Bob Buckland ?:-)
MS Office System Products MVP

*Courtesy is not expensive and can pay big dividends*


  #8  
Old December 10th, 2005, 04:40 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

Hi Bob,

Creating a new preset returns the same error. I neglected to mention thats
one of the first things that I tried.

I have also tried creating presets using the WIA driver and the Microtek
driver and they both return the same results.

Thanks
Jacques Giraud

"Bob Buckland ?:-)" wrote:

Hi Jacques,

Did you try using the TWAIN driver and setting up a new preset
or modifying an existing one in MS Office Document Scanning?

========
"Jacques Giraud" wrote in message
...
Hi Bob,

Thanks for your suggestions.

1. The scanner works perfectly in every other application except MS Document
scanning. There is even a WIA driver for the scanner that also works
properly. I have tested it with Photoshop, Adobe Acrobat and several other
graphics applications.

2. The application (ScannerFinder) is working fine and when I press a button
I can configure what its supposed to do and it does it.

3. The version of Word that I am using is 11.6568.6568 SP2.
--
Bob Buckland ?:-)
MS Office System Products MVP

*Courtesy is not expensive and can pay big dividends*



  #9  
Old February 20th, 2006, 09:36 PM posted to microsoft.public.office.misc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Microsoft Office Document Scanning stopped working

I have the exact same problem with a canon PIXMA MP780 Multifunctional
device. The MODI scanning works perfectly on my tablet PC with and without
using the sheet feeder but i get exactly the same error as you with my
desktop PC. The scanner works perfectly in all other applications on my
desktop PC and Tablet PC. Is there any known solution? I have had the MODI
scanning working perfectly on this same desktop PC before a complete system
format and reinstall. Any suggestions? I have tried everything that has
previously been mentioned in this forum?

"Jacques Giraud" wrote:

I have a Microtek ScanMaker 6800 that used to work properly with Microsoft
Document scanning. I had to do a system restore and now everytime I go to use
the software, I get an error dialog that says:

The scan failed because of a scanner hardware error. Feeder may be jammed.
Please correct the error and scan again.

I don't have a sheet feeder so the error is incorrect. I get the same result
regardless if I use the WIA driver or the Microtek driver. I am running MS
Office Professional SP2. I have tried the following to resolve the issue but
it still hasn't been resolved:

1. Remove the Microtek drivers under safe mode and reinstalled them.
2. Remove MS Office and reinstalled it.
3. Disabling WIA service to stop it from creating a driver for the scanner.
4. Upgraded to newer versions of Microtek drivers
5. Switched USB ports on the scanner
6. Swithed from USB to Firewire for the scanner interface

I have searched the support.microsoft.com newsgroups and haven't found
anything that closely matches this error. Previous newsgroup searches
indicated that the error is caused by a bug in office where it selects the
wrong driver (WIA) because both the Microtek and WIA driver are named the
same.

Does anybody know how to resolve this or is a patch available from
Microsoft. Its a feature I use all the time in Office.

Any help greatly appreciated.

Thanks
Jacques Giraud

 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
office binder Phyllis General Discussions 2 September 12th, 2008 12:05 PM
How can I use binder without unbinding? mgilley General Discussions 2 November 1st, 2005 09:06 PM
Four KBs to address problems epidemic, ubiquitous and replete Rick Setup, Installing & Configuration 1 August 19th, 2004 05:14 AM
Office 2003 / Office XP Shortcut Bar Marc Bressman General Discussions 6 June 26th, 2004 08:42 AM
Two versions again-language issue Otto Setup, Installing & Configuration 3 May 28th, 2004 04:57 AM


All times are GMT +1. The time now is 11:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2018 OfficeFrustration.
The comments are property of their posters.